wtorek, 19 listopada 2013

Co słychać w mojej kuchni? - kruche ciasteczka z nadzieniem

Cześć Kochani!
Co słychać w mojej kuchni? Mmmm... słodkie ciasteczka z nadzieniem. Zajadałam się nimi przez 2 dni. Jestem wielkim łasuchem. Uwielbiam słodkości, czekoladę, żelki. Z czystym sumieniem mogę polecić Wam te ciasteczka. Są kruche, idealnie słodkie i możecie "nadziać" je czym chcecie. Może to być dżemem, marmoladą, nutellą. Dosłownie wszystkim! Ilość składników pomnożyłam x4. Przepis znalazłam na stronie: http://jedzonkoo.blogspot.com/2013/09/kruche-ciasteczka-z-nadzieniem.html

składniki: (na 16 ciasteczek)
100g mąki
50g masła
szczypta soli
3-4 łyżki zimnej wody
cukier do posypania
jajko
ulubiony dżem








1.Przesypujemy mąkę do miseczki + szczypta soli. Dodajemy do niej rozdrobnione zimne masło i rozgniatamy szybko aż będzie sypkie,(szybko żeby nie rozgrzać ciasta).  Wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę wlewamy 1 łyżkę zimnej wody i siekamy ciasto z wodą nożem, dodajemy 2 łyżki wody, ponownie szybko siekamy i zagniatamy dłońmi, krótko tylko do momentu aż się połączą składniki. Ciasto musi być zimne i elastyczne. Formułujemy kulkę, rozgniatamy ją na płasko, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na ponownie posypany mąką blat. Dzielimy ciasto na pół. Posypujemy lekko mąką, aby nie przywarło do wałka, i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie ok.2mm. Z tak przygotowanego ciasta za pomocą szklaneczki wyciskamy kółeczka. Na środek jednego ciasteczka nakładamy malutką łyżeczkę ulubionego dżemu. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby lepiej się zlepiło.


3.Nakładamy na wierzch drugi okrągły plasterek ciasta, ja docisnęłam lekko ciasto szklaneczką o mniejszej średnicy, następnie zlepiamy brzegi ciasteczka, tworząc 'falbankę', można po prostu położyć ciasteczko na blacie i dociskać palcem naokoło, aż powstanie falbanka.



4.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, kładziemy na niego ciasteczka. Smarujemy wierzch ciasteczek roztrzepanym jajkiem, cienką warstwę! Posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz