PIERNIKI
Składniki:
1/2 kostki do pieczenia
3 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki miodu
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon według uznania
2 łyżeczki kakao
( miód, kakao nie są przymusem)
Przygotowanie:
1.Do miski włóż miękką kostkę do pieczenia i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj.
2. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.(Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)
4.Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej margaryną, dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180 stopniach.
5.Upieczone i przestudzone pierniczki ozdób lukrem
SMACZNEGO!!! :)
Na razie ozdobiłam 2 pierniki żeby wam je pokazać. Nie wyszły mi tak jak chciałąm, ale dobrze się bawiłam. Dziś to już wszystko mam nadzieję że przepis się wam przyda. Całuję~Alex
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz